?

Kan kvisene skyldes at jeg har sluttet med p-piller?

Kvinne 27 . 06 Desember 2019
Spørsmål

Hei! Jeg sluttet på p-piller (Microgynon) for 2.5 mnd siden, etter å ha gått på de siden jeg var 19, altså i 8 år. Jeg ønsket å slutte for å se om humøret mitt kunne stabilisere seg, da jeg har slitt litt de siste årene og vært deprimert i perioder, og i tillegg se om p-pillene kan være grunnen til at vekta står stille. Etter at jeg sluttet har jeg egentlig ikke merket noen forandringer, men de siste dagene har jeg fått et nuppe/kviseutbrudd øverst i pannen, som er veldig ulikt meg, jeg har som regel ganske ren hud. I tillegg er det smånupper noen andre steder i fjeset, og samtidig klør jeg noe innmari på hele kroppen. Kan disse tingene skyldes p-pilleslutten? Jeg er veldig glad for at jeg alltid har hatt ren hud, og er redd for å nå få uren hud og mye kviser. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre dette? Og er det uproblematisk å starte rett på p-piller igjen om jeg skulle ønske det? Tusen takk for svar! :-)

Kvinne (27)
Helsesykepleier svarer
Hei

og takk for spørsmålet ditt.

Mest sannsynlig skyldes kvisene du har fått etter at du sluttet med Microgynon, hormonendringer. Det kan ta litt tid før kroppen «normaliserer» seg etter du sluttet på dem etter flere års bruk. Hvor lang tid det tar innen kroppen er tilbake til normalen, er forskjellig fra kvinne til kvinne. Kviser, eller akne, er den vanligste bivirkningen kvinner kan oppleve etter å ha sluttet med p-piller. For de aller fleste er dette et kortsiktig «problem» som vil forsvinne innen 3-6 måneder når den naturlige syklus igjen har stabilisert seg.

Årsaken til kviser er overproduksjon av talg, som fører til tilstopping av utførselsgangen for talgkjertelen. Det fører til opphopning av talg, som igjen fører til akne. Betegnelsen "uren hud" er feilaktig, fordi det har ikke noe med dårlig hygiene å gjøre. Når du slutte med p-piller, kan det være at talgproduksjonen forbigående trappes opp med økt kvisedannelse som resultat. Det er flere som bruker p-piller som en del av behandling av akne. Dette fordi p-piller kan ha den positive «bivirkningen» at kvisene forsvinner.

Når det gjelder humøret og følelser under/etter p-pillebruk er dette også svært individuelt. Mens noen kvinner ikke merker noen forskjell i det hele tatt, vil andre oppleve mer merkbare endringer både ved p-pillestart og p-pilleslutt. Det er lett å glemme hvordan ens naturlige syklus er og fortoner seg etter at man har brukt p-piller i flere år. Ofte har man ingen minner om hvordan det er å ha eggløsning, eller hvordan det er å nærme seg en menstruasjon. Da du brukte Microgynon «sov» eggstokkene dine. Da du så sluttet på dem, «våknet» eggstokkene dine, og de begynte å produsere egg igjen. For noen kvinner kan det gi mer energi og økt sexlyst, spesielt når eggløsningen finner sted. Men noen kan også oppleve å bli mer nedstemte og ukomfortable før menstruasjonen, fordi PMS da vender tilbake.

Ettersom du skriver at du ikke merker noe forskjell på humøret ditt etter p-pilleslutt, kan du godt starte opp med Microgynon igjen. Risikoen for blodpropp er størst de første 6 månedene du bruker p-piller. Opphold i behandlingen på over 4 uker gjør at risikoen for blodpropp øker ved ny oppstart. Derfor bør du unngå stadig start og stopp.

Du kan få prevensjonsveiledning hos fastlegen din, på helsestasjonen i din kommune eller sjekk om din samskipnad har dette tilbudet

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?